Hitta tandhygienist i Odenplan för bättre munhälsa

13 augusti 2021 Lily Hansen

Behöver jag gå till tandläkaren? Det är nog en fråga många ställer sig och samtidigt en fråga som bekymrar många. I Sverige ingår inte tandvård, för personer över 23 år, i den statligt finansierade sjukvården utan människor förväntas betala ur egen ficka. För de med kärv ekonomi, det kan till exempel vara pensionärer, studenter eller ensamstående föräldrar, kan detta skapa oro och problem.

Det finns dock tandhygienister och tandläkare som erbjuder rabatterade priser till vissa grupper. Man kan till exempel uppsöka en tandhygienist i Odenplan med rabatterade priser för studenter

 

Frisktandvård för ökad trygghet

För ökad ekonomisk trygghet finns det möjlighet att teckna tandvårdsförsäkring genom Folktandvården. Detta kallas för frisktandvård. Efter en undersökning av munhälsan görs en bedömning av hur mycket den försäkrade ska betala per månad. Hur mycket man ska betala bestäms av risken att utveckla sjukdom. Ju högre risk att utveckla sjukdom – desto högre avgift. Priserna bestäms politiskt av varje region eller landsting men för en ungefärlig prisidé handlar det om någon eller några hundralappar per månad. Man kan välja att betala för sin frisktandvård per månad eller för ett helt år.

Det finns även möjlighet att teckna privata tandvårdsförsäkringar genom sitt försäkringsbolag eller varför inte, om du har en anställning, kolla med ditt fackförbund för erbjudanden?

Om man har en tandvårdsförsäkring ingår regelbundna undersökningar samt all planerad och akut tandvård. Ett bra sätt att lösa ekonomin kring tandvård för många!

 

 

Tandvårdsrädsla

En annan anledning, utöver den ekonomiska aspekten, som kan hindra personer att gå till tandläkaren är tandvårdsskräck. Detta är inget ovanligt och innebär tyvärr ofta ett stort lidande för den drabbade. Sömnlösa nätter och ångest inför besöken kan vara en bitter verklighet. Många tandläkare erbjuder speciella tjänster till personer med denna problematik. Det kan vara lugnande medel innan besöket eller ibland till och med en avslappnande massage!

Fler nyheter