Fördelarna med regelbundna tandläkarundersökningar

19 oktober 2022 Helen Johansson

editorial

Gå på ditt regelbundna tandläkarbesök

De flesta vet att de bör gå till tandläkaren var sjätte månad för en rutinrengöring och kontroll. Många människor gör dock inte dessa möten eftersom de anser att deras tänder är bra eller inte har tid. Andra kanske undviker tandläkaren eftersom de är rädda för vad tandläkaren kan hitta. I själva verket är rutinmässiga tandläkarbesök viktiga för alla, oavsett hur ofta du borstar tänderna eller hur mycket du använder tandtråd. Här är varför du bör se till att träffa en tandläkare minst två gånger om året.

image

Förebygg håligheter

Karies och tandköttssjukdomar: Karies och tandköttssjukdomar
Den främsta anledningen till att du bör träffa en tandläkare var sjätte månad är för att förebygga karies och tandköttssjukdomar. Även om du borstar och använder tandtråd regelbundet finns det fortfarande ställen i munnen som du inte når med tandborsten. Det är i dessa områden som karies bildas eftersom plackuppbyggnaden inte avlägsnas regelbundet. Under en rutinrengöring tar tandläkaren bort detta plack så att dina tänder förblir friska och kavitetsfria.

Förutom att förebygga håligheter hjälper rutinrengöring också till att förebygga tandköttssjukdomar. Tandköttssjukdom är en infektion i tandköttet som kan orsaka tandförlust om den inte behandlas på rätt sätt. Under en rengöring tar tandläkaren bort all plackuppbyggnad runt tandköttslinjen för att hjälpa till att förhindra att denna infektion uppstår.

Undersökningar av muncancer
En annan anledning till varför det är viktigt att träffa en tandläkare regelbundet är för muncancerscreening. Munhålecancer är relativt sällsynt, men det är viktigt att upptäcka den tidigt om den ändå uppstår. Ju tidigare muncancer upptäcks, desto större chans har du att besegra den. Under ett rutinmässigt tandläkarbesök kontrollerar tandläkaren om det finns tecken på muncancer, till exempel knölar eller bulor i munnen, sår som inte läker eller förändringar i ditt bett. Om något ser ovanligt ut kommer du att hänvisas till en specialist för ytterligare tester.

Rutinmässiga tandläkarbesök är viktiga för alla eftersom de hjälper till att förebygga håligheter och tandköttssjukdomar och även ger screening för muncancer. Så om det har gått ett tag sedan ditt senaste besök hos tandläkaren, ring och boka en tid idag eller kika in hos https://www.xn--tandlkarejrflla-4kbfc.com/ för mer information! Dina tänder (och din allmänna hälsa) kommer att tacka dig för det.

Fler nyheter