Värt att veta om en läckande säkerhetsventil

19 november 2019 jonas olsson
Värt att veta om en läckande säkerhetsventil

Det är mycket att hålla koll på när man har ett eget hus. Något som kan vara lätt att oroa sig för som ny husägare är alla rör, ledningar, kablar och ventiler. Kanske upptäcker man en dag att det läcker vatten ur en säkerhetsventil, något som självklart skapar oro om man inte vet vad det är man har att göra med. Då är det bra att veta vilka åtgärder som eventuellt bör tas.

 

 

Så fungerar en säkerhetsventil

 

Innan man kan förstå hur och varför en säkerhetsventil läcker vatten så är det viktigt att förstå vad det är, hur de fungerar och vad välfungerande säkerhetsventiler i hemmet gör för nytta. Säkerhetsventiler används för dricksvatten och för värmesystem. De fungerar som så att om det skulle uppstå ett tryck nära det ventilen är installerad för att skydda (såsom värmesystemet), då öppnas ventilen automatiskt så att trycket kan släppas ut och på så vis lättas på.

 

Denna typ av säkerhetsventiler består av en stålfjäder i mitten, en kägla, ett utlopp och ett inlopp samt lättverk, och det finns både höglyftande säkerhetsventiler, standard-ventiler och proportionella ventiler, som alla fungerar lite olika men ändå har samma syfte,

 

När det läcker vatten ur säkerhetsventilen

 

Den första tanken är kanske att något är fel, att en packning inte längre håller tätt eller att det finns en vattenläcka i huset. Sanningen är däremot den att en säkerhetsventil ibland ska släppa ut vatten. En varmvattenberedare släpper exempelvis ut vatten när trycket blir för stort. Vilket är något som kan hända i samband med att kallt vatten värms upp (till exempel när- eller efter det att någon duschar). Det är med andra ord ingenting att oroa sig för varje gång. Det rekommenderas att man placerar det rör som går ut från säkerhetsventilen över en golvbrunn för att undvika vattenskador och blöta golv.

Fler nyheter