Vad grön starr är och hur en ögonläkare i Stockholm kan hjälpa dig

27 mars 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Att ha ett par friska ögon är en viktig del av att kunna leva ett självständigt liv, så det är viktigt att vara medveten om du löper risk att drabbas av några synrelaterade tillstånd. Ett sådant tillstånd som kan leda till permanent synförlust om det inte behandlas är glaukom, eller grön starr som det även kallas. Denna ögonsjukdom kan orsaka oåterkalleliga skador, men med tidig diagnos och behandling av en skicklig ögonläkare har du möjlighet att skydda din syn. Läs vidare för att få veta mer om vad glaukom är och hur en ögonläkare kan hjälpa dig att hålla din syn frisk.

 

Glaukom är ett tillstånd som uppstår när trycket i ögat ökar och skadar synnerven. Det kan inträffa i ett eller båda ögonen och kan orsaka synförlust som inte kan vändas. Glaukom har vanligtvis inga symtom, vilket är anledningen till att det är viktigt att göra regelbundna omfattande ögonundersökningar så att din ögonläkare kan hålla kolla på små förändringar i dina ögon.

Ögonläkare Stockholm

Mäter trycket i ögat

Under en ögonundersökning använder ögonläkaren en speciell utrustning för att mäta trycket i ögonen och leta efter tecken på skador på synnerven. Om glaukom upptäcks kan du få medicinering eller behöva laseroperation. Detta kan bidra till att minska trycket i ögat och bromsa utvecklingen.

 

Om du har en familjehistoria av glaukom eller andra synrelaterade sjukdomar är det viktigt att du berättar det för din ögonläkare så att han eller hon kan vidta extra försiktighetsåtgärder när han eller hon kontrollerar tillståndet. Regelbundna omfattande undersökningar är extra viktigt för personer över 40 år som har en ökad risk att utveckla glaukom. Med regelbundna kontroller och behandling kan du skydda din syn och behålla ditt oberoende.

 

Om du vill veta mer om glaukom eller andra ögonsjukdomar, se till att besöka en kvalificerad ögonläkare för en utvärdering. Exempel på sådan är Lamer Medical, de har hög kompetens inom området.

Fler nyheter