Spana efter sjöfåglar

24 mars 2019 Matilda Sjöqvist
Spana efter sjöfåglar

Trots att fåglar finns lite överallt kan det vara svårt att få syn på de lite mer ovanliga sorterna, särskilt om man bor centralt. Men om man har en sjö i sin närhet är det en bra idé att åka dit för att spana efter fåglar, särskilt i början av våren då många fåglar återvänder hem igen.

Flera ställen runtom i världen fungerar som rena turistattraktionerna för att folk vill se de stora mängderna av fåglar som samlas i grupper. Utrustade med tubkikare flockas många nyfikna människor som vill få syn på nya fåglar att bocka av på sin fågelskådarlista. Ofta är det en mäktig känsla att få se fåglar i grupp. Att se en eller två svanar kanske inte upplevs som särskilt märkvärdigt, men när en grupp med tjugo svanar sveper in över vattnet så kan det bli en riktigt magisk syn.

Om man åker till en sjö för att titta efter fåglar kan man ofta få syn på flera olika sorters fåglar då de gillar att vara på samma ställen. Har man tur så finns det ett fågeltorn i närheten som man kan gå upp i och spana ut över vattnet på fåglarna nedanför, utan att riskera att störa eller skrämma dem på något sätt. Ibland får man kanske inte heller alltid syn på fåglarna, men däremot hör man dem.

Därför kan det vara bra att också lära sig att känna igen de olika fågelsångerna för att kunna hålla koll på vilka fåglar som finns i ens närhet trots att de inte alltid syns. Att lära sig memorera olika fågelsånger kan vara ganska svårt och man får därför vara beredd att lägga ned mycket tid på det i början. Alla fåglar har även olika läten vilket kan vara lite förvirrande då de inte bara sjunger utan även har lockrop och varningsläten.

 

Fler nyheter