Skogen är en upplevelse och skola för hela familjen

23 mars 2021 Mikael Barani

Känner du dig vilsen här i livet: Ta en promenad i skogen och låt dig själv omslutas av den fantastiska upplevelse som vi har ute den svenska floran och faunan. Här finns nämligen det lugn som sinnet ofta behöver när det känns som att tankarna bara snurrar runt i skallen.

Extra bra är det förstås om det finns en bäck som du kan sätta dig bredvid och bara fundera lite meditativt på tillvaron. Det är i princip en läkande upplevelse för sinne som själ.

Tillsammans i det gröna

Har du också kunskaperna kring hur man tryggt gör upp en eld och lite matsäck, ja då finns förutsättningarna för en riktigt trevligt stund. Kanske blir du till och med lite förälskad i skogen och med tiden – i dig själv. För att verkligen älska sig själv är förutsättningen för att kunna älska andra och livet självt.

Vi har en fin friluftstradition i Sverige som vi delar med våra grannländer. De flesta av oss har spenderat tid i skogarna som barn, lekandes och utforskandes. Definitivt är detta fallet om du har varit elev på http://www.skabersjoskolan.se/skabersjoskolan/extern/ där man tillämpar en ”ur och skur”-pedagogik. Här är nämligen skog, mark och sjö de klassrum som barnen spenderar mest tid i. Det är en fantastisk gåva att ge till sina barn – insikten att vi alla är en del av naturen och att allt hänger samman.

För dig som är förälder, och kanske har tappat denna relation till naturen, så är det också ett sätt att själv finna tillbaka till den. För barnens kunskaper och entusiasm smittar av sig på dig som vuxen.

Med tiden kommer kanske hela familjen att bli till certifierade Skogsmullar som är experter på allt från vilka svampar som är ätbara till hur man tältar tryggt och säkert. Tänk att få dela på denna upplevelse tillsammans.

Fler nyheter