Skillnaden mellan Rubiks kub och Speedcube

29 oktober 2020 Cecilia Olsson

En speedcube är vad man kan kalla en snabbare variant av Rubiks kub. Den ser i princip likadan ut med samma färger och samma antal rutor, men istället för kantiga hörn så har den rundade hörn mitt i kuben. Det gör att det går snabbare att genomföra vridningarna eftersom man då inte behöver fullgöra en vridning innan man börjar på nästa. På en klassisk Rubiks kub däremot så går det inte att vrida bitarna om de inte först ligger i rak linje med varandra. 

Gör din kub snabbare

En annan ganska stor skillnad mellan speedcuben och den klassiska kuben är att speedcuben inte är lika hårt åtdragen. Det gör det lättare att vrida bitarna eftersom det blir mindre friktion mellan dem. Det gör också att man kan ha den så hårt eller löst åtdragen som man själv önskar eftersom det lätt kan justeras. De allra flesta speedcubes har en skruv i mitten på varje sida av kuben som man kan dra åt eller släppa efter för att justera den. 

En speedcube kan poppa

Det finns dock en risk med att ha en för löst åtdragen speedcube eftersom den då riskerar att ”poppa”, vilket innebär att den faller isär. Det är ingen fara eftersom den enkelt kan sättas ihop igen men det kan såklart störa lösningen. Därför kan det vara bra att experimentera för att komma fram till vad som passar bäst för en själv.

Speedcube eller Rubiks kub

Vare sig du är intresserad av en klassisk Rubiks kub eller en speedcube så kan du hitta det hos Mastercubestore. De har hundratals olika tärningar i varierande storlek och utformning fördelat på fyrtio olika varumärken. På Mastercubestore arbetar de alltid målmedvetet för att ge sina kunder den snabbaste leveransen och den bästa servicen. Utöver det så erbjuder de dessutom riktigt förmånliga priser. 

Fler nyheter