Nytillverkade fönster av bra kvalitet

27 april 2021 jonas olsson

Fönster påverkar inte bara energikostnaderna utan har också stor betydelse för en fastighets arkitektur och utseende. Lite förenklat brukar man säga att fönster är lite som fastighetens ögon. Ska man byta ut dåliga fönster mot nya energieffektiva är det därför jätteviktigt att man även tar hänsyn till design. Väljer man rätt fönster till fastigheten kan det höja värdet på den, och väljer man fel kan det få motsatt effekt. 

Det är inte alltid så lätt att välja fönster men är fastigheten av äldre karaktär brukar man först och främst försöka att återskapa den ursprungliga fasaden från när huset byggdes. Det kan vara bra att ta hjälp av en kunnig och erfaren fönstertillverkare och leverantör om man funderar på att byta fönster. 

Ska man byta fönstermodell måste man även ansöka om tillstånd från Stadsbyggnadskontoret i sin kommun, de kan även vara behjälpliga med att hitta rätt fönster till huset. 

 

Underhållsfria träfönster

Fönster tillverkas i både trä, PVC och aluminium. Det senare används sällan nu för tiden eftersom aluminium har en dålig isolerande förmåga. Däremot kan man få träfönster som är klädda med aluminium på utsidan. Aluminium skyddar träet mor regn och rusk och gör fönstren i stort sett underhållsfria. Samtidigt behåller man den fina träkänslan på insidan av fönstret. 

Aluminiumklädda träfönster går att få i vilken kulör som helst så att de snyggt smälter in i fasaden och passar lika bra till en hyresfastighet som bostadsrättsförening eller småhus. 

Som privatperson kan man nyttja rotavdraget

Nya fönster är för de flesta en ganska stor investering. Som privatperson kan man använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden, vilket hjälper till att få ner kostnaden. Självklart ska man även kontakta mer än en fönsterleverantör och jämföra deras utbud, kvalitet och priser innan man bestämmer sig. Ofta blir det en avvägning mellan pris, underhåll och utseende.

Fler nyheter