Husbil ger obegränsade möjligheter

18 maj 2019 jonas olsson
Husbil ger obegränsade möjligheter

Under ett antal år har husbilar ökat i popularitet och antal, både i Sverige och i andra europeiska länder. Det finns många anledningar till detta, och vi ska se lite på vad som gäller och vad man som semesterintresserad kan få och förvänta sig.

I Sverige registreras majoriteten av alla husbilar som så kallad personbil klass 2. Detta innebär att du som har ett körkort utfärdat före 1996 får du köra en sådan på B-körkort. Har du ett körkort utfärdat senare än så behöver du C eller C1-behörighet. Det finns också husbilar som registreras som lastbil, då gäller inte längre samma regler. En husbil med personbilsklassning lyder under samma regler som en vanlig bil vad gäller exempelvis hastighet och parkering.

Bekvämlighet utan begränsningar

Med husbilar får du alla husvagnens fördelar utan att begränsas av dess nackdelar. Det är som att ha med sig alla hemmets bekvämligheter, bara mobilt! Sovutrymme med sköna sängar. Badrum med toalett och hygienutrustning. Kök och matförvaring. Matplats. Allt detta tillgängligt från förarhytt. Bara att packa och åka.

Om du väljer ett bestämt mål eller åker dit vägen för dig bestämmer bara du själv. Du kan hålla samma hastighet som övrig trafik och slippa känna dig som vägens bromskloss. Inte heller behöver du backa med släp, utan här gäller samma procedur som med en vanlig bil.

Var man kan parkera och övernatta

Vad gäller då för parkering och övernattning? Flera alternativ finns. Parkera kan du göra som med en vanlig personbil och samma regler gäller. I Sverige blir det vanligare med så kallade uppställningsplatser, annars finns all service på campingar. Det är kanske ingen dum idé med tanke på att man önskar strömförsörjning, och kanske också möjlighet att tömma gråvatten. Rastplatser är också ett alternativ. Däremot får inte husbil köras i terräng, precis som andra bilar. Så, husbil är ditt bästa val!

Fler nyheter