Hållbara papptak som klarar nordiskt klimat

13 mars 2022 jonas olsson

editorial

Det är viktigt att man håller koll på husets tak samt lagar, underhåller eller byter ut det när det behövs. Det tak som är enklast att laga och underhålla är papptak. Att lägga ett nytt papptak går också relativt snabbt, vilket gör att kostnaden för att anlita en takläggare också blir relativt låg i jämförelse med andra takmaterial. Takpapp är dessutom det billigaste takmaterialet som finns på marknaden. 

Länge lade man bara takpapp på garage och uthus eftersom materialets hållbarhet ansågs för dålig. Men så är det inte längre då dagens takpapp är betydligt mer hållbart, i alla fall om man väljer takpapp som är anpassat för nordiskt klimat. Det har gjort att många nu väljer papptak. Inte bara för att det är billigt, utan också för att det är snyggt och stilrent. 

Papptak passar framförallt lite mer moderna fastigheter med stilren arkitektur. Men materialet finns också i grönt och tegelrött, vilket gör att det även fungerar fint på lite äldre hus.

 

papptak

 

Hur mycket kostar ett papptak?

Hur mycket ett papptak kostar beror på materialåtgång, underarbete och hur lång tid det tar att lägga. På en lekstuga eller ett mindre uthus kan man många gånger själv klara av att lägga taket, men till ett hus eller en villa krävs det en duktig takläggare. Detta eftersom papptaket måste fästas ordentligt och alla skarvar och genomföringar bli täta så att vatten inte letar sig in.

Vill man veta hur mycket det kostar att lägga ett papptak ska man se till att kontakta en takläggare och be om en kostnadsfri offert. Oftast kommer takläggaren då på ett hembesök för att bedöma arbetets omfattning. Då priserna ofta varierar mellan olika takläggare kan det vara en god idé att kontakta några olika. Men titta också på villkoren, då det finns takläggare som lämnar ordentlig garanti på sina papptak. 

Fler nyheter