Ett äventyr med en nödutgång

21 juli 2020 Mikael Barani

Ibland är det nästan skönt att känna sig lite vilsen. I varje fall om man vet att det alltid finns en nödutgång som kan ta en ut ur situationen. 
Det är just denna känsla som lockar många av oss ut i vildmarken.

Det finns nämligen inte några garantier när man väl har passerat den osynliga portal som skiljer civilisationen från det vilda. Ett fall mot marken som inne i stadens trygghet är lätt åtgärdat kan orsaka en stor utmaning långt ute i bushen.

Men det är just denna närhet till faran som alltså också är charmen med att komma bort från vardagen. Det betyder förstås inte att man ska vara vårdslös med sin eller andras säkerhet. Tvärtom så gäller det att bli mer riskmedveten och handla på ett sätt som maximerar ens chanser till att komma fram i ett stycke. 
Fara har nämligen den effekten på oss att vi uppskattar livet mer. För frågan är om vi inte har blivit blasé av att hela tiden ha det så tryggt och säkert.

Den som är nyfiken på vildmarken behöver faktiskt inte bege sig till det inre av Norrland för att uppleva den. Det räcker med att ta en dagstur på någon av de många leder som finns överallt i landet. Ibland behöver man kanske inte ens lämna sin hemkommun för att få en spännande upplevelse.
Du kommer garanterat att njuta av civilisationens vardagliga lyx på ett helt annat sätt efter bara ett sådant äventyr.

För att inte tala om känslan av att ta in på ett skönt boende om du har begett dig på en tur längre bort från din hemort. Då kommer man verkligen att njuta extra av sådana saker som varmt vatten och att ligga i en säng – saker som vi annars tar för givna.

Börja dock som sagt med det lilla äventyret. Kanske bara en kortare tur till fots genom skogen. Bygg sedan på när rutin och nyfikenhet tillkommer.

Fler nyheter