Elektricitet är en mäktig kraft

26 augusti 2019 jonas olsson
Elektricitet är en mäktig kraft

Vi är väldigt fascinerade över elektricitetens krafter. Fysiker har i århundraden försökt förstå den. Statisk elektricitet upptäckte man redan på antiken. Man märkte att bärnsten, om man gnuggar den mot päls, drog till sig lätta föremål. Elektriciteten är uppkallad efter det grekiska ordet för bärnsten, elektron. Åskans krafter och urladdningen i en blixt inger respekt och är något som man sett i alla tider, men man fick ingen praktisk nytta av elektriciteten förrän under slutet av 1800-talet. El är en mäktig kraft, som människan nu lyckats bemästra. Vill man göra en elinstallation, måste arbetet utföras av en mycket kunnig person med rätt behörighet, en elektriker.

 

Säker elinstallation är nödvändig

El är alltså mycket farligt. Vi vet att en rejäl strömstöt kan vara ödesdiger och till och med orsaka hjärtstillestånd. Felkopplingar kan leda till att huset börjar brinna. Husförsäkringen gäller dessutom bara om en fackman har gjort jobbet. Därför ska man inte ens fundera på att göra elarbeten själv. Kontakta en seriös elfirma med många års erfarenhet av alla sorters elinstallationer. De drar nya ledningar, kopplar in tvättmaskiner, fixar golvvärmen och ser till att alla anslutningar fungerar på rätt sätt. Då kan du tryggt använda alla dina nyinköp, oavsett om det är en jacuzzi eller en värmepump.

 

 

En ny livsstil

För bara några hundra år sedan var gatlyktorna gaslampor, man kokade mat på vedspisen, och transportmedlet var häst och vagn. När man i slutet av 1800-talet hade gjort sådana vetenskapliga framsteg att vi kunde använda strömmen för industriellt bruk, för transport och belysning, förändrades vår livsstil på ett revolutionerande sätt. Vi är nu totalt beroende av el i våra hem och verkstäder. Även om gasspisen, kolgrillen och braseldningen finns som alternativ för oss, är det elektriciteten som driver allt från lampor till symaskiner. Våra batterier till mobiltelefonerna får också kraft med en laddare i vägguttaget.

Fler nyheter