Effektfull belysning med spottar och LED downlights

26 oktober 2021 jonas olsson

advertorial

Med LED downlights, eller infällda spottar som man ofta säger, skapas både praktiska och vackra ljuseffekter. Genom att montera LED downlights i taket kan man enkelt sprida ut ljuset och skapa en mer behaglig ljuskälla, samtidigt som man inte tar upp någon golvyta. Det ger ett mer rent och snyggt utseende till inredningen och rummet, och underlättar även städningen då man slipper dammsamlande sladdar.

Det är vanligt att man monterar LED downlights i exempelvis kök, badrum och passager. Men de passar även där det annars kan vara svårt att montera ljus, som på sneda väggar. För att få ut ännu mer av sina spottar kan man också låta installera en dimmer. Detta kan vara särskilt behagligt i ett badrum som i många hem även är en plats för återhämtning. Med mjukare belysning blir det exempelvis mer behagligt att ta ett bad och lättare att slappna av.

LED downlights är säkrare än halogenlampor

LED downlights är infällda i taket men kan också användas som punktbelysning på väggar och i skåp. LED-lampor avger betydligt mindre värme än äldre typer av lampor och drar också mycket mindre el. Trots detta ska man helst inte ge sig på att själv montera spottar i taket eftersom lamporna kräver ett visst utrymme bakom för att monteringen ska bli säker. Man måste därför anlita en elektriker om man vill installera nya LED downlights.

Dagens LED downlights är mer säkra, drar mindre energi och har längre livslängd, vilket också gör dem bättre för miljön. Dessutom finns LED downlights i en rad olika färgtemperaturer vilket gör dem överlägsna andra lampor. På exempelvis ledmegastore.se kan man hitta många olika typer av LED downlights för montering i tak och i olika möbler. Att handla via internet är oftast billigare och det går även där att få hjälp med att hitta rätt lampa. 

Fler nyheter