Bokbinderi som konstform

18 augusti 2021 Lily Hansen

Det finns vissa yrken som är så pass krävande, på ett kreativt sätt, att det mer liknar konst. Så är det när det kommer till bokbinderi. Ett Bokbinderi idag ska kunna restaurera och laga böcker som kan ha en mycket hög ålder och tillika värde, men samtidigt också kunna binda viktiga dokument och kära ägodelar. Allt ska gå som en dans och utföras med samma perfektion och känsla för de blad som ska sammanföras.

När äldre böcker ska restaureras eller lagas så ställer det mycket höga krav på ett bokbinderi. Boken ska inte enbart bindas ihop igen, utan även på ett sådant sätt att det inte försämrar känslan och värdet på boken. Det gör att det kan vara ett mycket svårt uppdrag där bokbindaren får ta till all sin kreativitet och konstnärlighet för att det ska bli ett lyckat och uppskattat resultat. Utan att bokens sidor på något sätt blir påverkade eller förstörda.  

 

Värdet av en bunden bok

Det finns de som aldrig skulle ta en bok med limmad rygg i sin hand. Om du sätter en pocketbok och en inbunden bok vid sidan om varandra, så kan det vara lätt att förstå varför. Den bok som blir bunden känns mer gedigen och då får även innehållet mer uppmärksamhet och vikt. Därför är det många författare som idag väljer att få sina böcker inbundna. De tycker helt enkelt att det ger den där extra tyngden åt orden som de vill ha.

En bunden bok är också mycket trevligt att få efter en högtidsdag, ett event eller något som hänt på företaget. Mottagaren blir ofta mycket glad över att se att någon har tagit sig tiden och besväret med att binda en bok av alla foton, dikter, sånger eller företagsrelaterad information. Även där ses det som något som ger innehållet en större vikt och lite extra omtanke.  

Fler nyheter