Behöver du en sjukgymnast i Köping?

18 januari 2021 william eriksson

En fysioterapeut, eller sjukgymnast – en term som är vanlig i folkmun, arbetar med kroppens rörelseapparat. Till rörelseapparaten hör muskler, skelett, leder, ligament och vissa neurologiska funktioner. Fysioterapeuten bedömer och undersöker patienten och dennes besvär innan behandling påbörjas. Behandlingen kan exempelvis gå ut på att träna upp olika muskelfunktioner, eller att stärka muskler som inte har belastats korrekt. Smärtlindring sker ofta med hjälp av värme eller nålar, men fysioterapeuter har också kunskap om många alternativa smärtlindringsmetoder.

 

Balans och starka muskler

Det är lätt hänt att man belastar kroppen snett för att kompensera för områden som gör ont. En stukning av till exempel vänster fotled kan göra att personen börjar gå snett och belastar den högra sidan mer för att undvika smärta på vänster sida. Det kan i sin tur utveckla en snedbelastning och orsaka besvär i till exempel ländrygg eller bäcken. En fysioterapeut kan hjälpa kroppen att återställa sig så att den hamnar i balans igen. Behandlingen kan inkludera smärtlindring och träning, och ofta får patienten ett träningsprogram att följa för att stärka sin fysiska förmåga och sina muskelfunktioner. 

 

Tryggt och professionellt

För få kalla sig fysioterapeut krävs att man tagit examen från en särskild tre år lång utbildning på högskolan, och att man fått en legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Det innebär en trygghet för patienten att veta att man kommer få professionell bedömning och behandling när man uppsöker en klinik eller en vårdinrättning. De flesta fysioterapeuter vidareutbildar sig också för ytterligare kompetenshöjning och specialisering. Ett exempel på var du kan hitta en sjukgymnast i köping är till exempel http://www.slottspraktiken.se/. 

Det är skönt att kunna uppsöka en bra mottagning där det finns professionell hjälp på kort varsel. Det ska kunna gå att boka tid utan remiss från läkare. Helst bör det också finnas ett gym så att man själv upprätthålla sin träning. 

Fler nyheter