Behöver du borra en brunn?

17 juli 2019 jonas olsson
Behöver du borra en brunn?

Oavsett om du har en liten stuga och ska fixa en ny brunn på tomten eller om du är en stor fastighetsägare med mängder av nya brunnar som ska borras, finns det en del att tänka på innan du går vidare. Först och främst måste arbetet utföras av ett certifierat företag som kan ta ansvar för projektet och som har rätt kunskap. Minst en certifierad brunnsborrare bör vara på plats när brunnen borras. Brunnsborrning i Örebro utförs till exempel av certifierade proffs. Sedan bör du också be om kostnadsgaranti, så att dina utgifter inte kan börja skena iväg.

 

Brunnen måste vara tät

Man vill ju ha rent, friskt vatten i brunnen. Därför är det viktigt att den är tät mot ytvatten, så att det inte kommer in föroreningar av något slag. Sådant skulle till exempel vara olika mikroorganismer, kemikalier eller skräp. Innan man börjar borra en ny brunn, gör man en noggrann vattenanalys och dokumenterar resultatet. Då är du som fastighetsägare på den säkra sidan och kan tryggt fortsätta med ditt projekt.

 

Få en frostfri brunn med adaptrar

Man placerar slangar och adaptrar på ett frostfritt djup, så blir brunnen frostfri. Med den metoden behöver du inte heller bygga något brunnshus. Det bästa med en firma med certifierade brunnsborrare är att de har haft flera liknande uppdrag, så du kan tryggt konsultera dem. För en fastighetsägare är det oftast en enstaka händelse, men proffsen har stor rutin.

 

Du kan visa upp ett borrbevis

Borrbeviset får du när brunnen är färdig, om du har anlitat ett certifierat företag. Det är ett slags certifikat som visar att din nya brunn håller hög standard och att arbetet är gjort med kvalitet. Detta höjer värdet på din fastighet. Vill du få fler brunnar gjorda på dina övriga fastigheter vet du ju vem du tryggt ska anlita, eller hur?

Fler nyheter