Tryckeribranschens utveckling mot framtiden
Tryckkonstens historia är lång och utspridd över hela världen. I Kina tryckte man tyger med trästockar så tidigt som 200-talet. Det talas om att det äldsta tryckexemplet skulle kunna vara Faistosdisken som hittades på Kreta. Gutenberg och hans då välutvecklade boktryckarkonst är också något som gjort stora avtryck i tryckerihistorien.
I modern tryckerikonst är det inte ovanligt att man stöter på termer som layout, typografi, grafisk formgivning, hög upplösning, print, förpackningsdesign, upplagor och så vidare. Den nya tekniken erbjuder olika tryckmetoder som kan användas på olika material, med snabb leverans och låga kostnader.
Tryckeriprodukter för alla tillfällen
Studentplakat, julkort, canvastavlor, skyltar, magasin och tidningar är alla goda exempel på trycksaker som de svenska tryckerierna ofta producerar. Både privatpersoner och företag har insett nyttan med branschens produkter. För vem vill inte beställa en snygg fotokalender och hänga upp den i köket? Eller stora affischer inför vårens rea? I tryckeribranschen har man även börjat se stor efterfrågan på textiltryck. Bärkassar och sängkläder är exempel på populära produkter.
Viktigt att tänka på när man gör sin beställning
Det finns många tryckerier att välja mellan i Sverige. Hur en beställning går till kan skilja sig åt mellan de olika företagen. Behöver du ett tryckeri i Växjö gäller följande villkor: som privatperson kan betalning ske via swish eller kontokort, för företag finns möjlighet till faktura efter en genomförd kreditupplysning.
För att få en så bra produkt som möjligt rekommenderar Karlssons grafiska bland annat att man korrekturläser och kollar beställningen flera gånger innan man skickar in. Vidare måste man se till att den har rätt format, främst rekommenderat är PDF. De påminner också om att man måste ta med utfallet i beräkningen, vilket innebär att man måste lägga till 3 mm på papperstryck för att de ska kunna beskära fula kanter. Slutligen måste man vara noga att välja rätt färger.